Cum sa planuiesti candy-bar-ul perfect

30

Candy bar-ul perfect!

Fie ca e vorba de o nunta in familie, un botez, o aniversare sau o ocazie speciala, trebuie sa recunosc ca orice petrecere devine brusc mai frumoasa si mai interesanta daca la mijloc e implicat si un mic (sau mare) candy bar. Ce e un candy bar? O masa imensa cu prajituri, flori si decoratiuni, de obicei pe o tema aleasa, care te face sa visezi si sa te simti din nou copil sau cel putin ajuns in paradisul deserturilor decadente. De ce n-ai vrea un candy bar la petrecerea ta? Da, e mult zahar, insa nu-l mananci tu pe tot si nici nu faci chestia asta des, so why not?

BUN_7542 BUN_7546 BUN_7540Manata de pasiunea pentru cofetarie am facut si organizat de multe ori asemenea mese, insa cea pregatita de curand pentru nunta prietenei mele a fost poate unul dintre cele mai frumoase si pline de invataminte. Indiferent daca ai catering sau vrei sa faci chiar tu un candy bar de la zero, sunt cateva lucruri pe care eu cred ca ar trebui sa le stii pentru a te bucura de aprecierile invitatilor. Sub motto-ul celor 5 P (“perfect planning prevents pathetic performance”) candy-bar-ul nostru incepe cu un creion si o hartie pe care sa desenam atat schita mesei dar pe care sa scriem si listele imense cu lucruri de care vom avea nevoie. Pentru a face toata informatia cat mai digerabila, astazi ne vom organiza pe categorii.

[AdSense-A]

1. Detalii preliminare

NUMARUL INVITATILOR. In primul rand, trebuie sa afli pentru cati oameni te pregatesti, pentru ca in functie de asta vei stabili cantitatile de prajituri. Ca regula generala, nu trebuie sa faci cate o prajitura din fiecare per invitat pentru ca nu se vor manca si vei ramane cu destul de multe resturi pe care e probabil sa nu le poti manca a doua zi pentru ca au stat prea mult timp afara. Un 75% ar trebui sa fie suficient, insa depinde de calitatea prajiturilor – la ultimul meu candy bar nu a mai ramas nici macar o umbra de bomboana, atat de bune au fost.

CULORILE PETRECERII SI STABILIREA TEMEI. E bine sa te limitezi la maxim trei culori in tema ta, cu exceptia cazului cand ai o petrecere-curcubeu si atunci explozii cromatice se impun. Vorbeste cu clientul tau si afla ce isi doreste, daca are o tema in minte, idei de decor la care tine, etc. O modalitate utila de lucru este folosirea Pinterest pentru a crea un board secret, pe care puteti posta doar tu si prietenii/familia/clientii si in care sa strangeti idei care va plac si va inspira, astfel incat sa iti faci o idee clara spre ceea ce tintesti si sa te asiguri ca aveti o viziune comuna.

BUGET. Da, nu suntem toti copiii lu’ Rockfeller, asa ca trebuie sa ne incadram in niste limite financiare si, chiar daca nu trebuie, e totusi bine sa avem o privire de ansamblu asupra costurilor. Pentru ca eu sunt psihopatul care sunt, ma organizez frumos intr-un tabel in care trec absolut fiecare fir de ata de care am nevoie, in baza categoriilor din prezentul articol. In toate cazurile, trebuie sa fiti pregatiti cu un +10% din costuri, pentru ca mereu apar cheltuieli neprevazute care va vor da bugetul peste cap. Ramane mereu valabila zicala veche romaneasca – socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ!

2. Dulciurile

POPULARE. Cele mai folosite prajituri sunt cupcakes, macarons si cake pops (probabil pentru ca se pot colora cel mai usor), insa eu va spun ca se poate face o masa superba si cu prajituri romanesti facute in casa atata timp cat se pot portiona si se pot servi cu mana, in asa fel incat sa nu umple invitatii de crema si siropuri. Desi macarons sunt intotdeauna vedetele incontestabile si primii care dispar (chiar si in situatiile in care cei prezenti nu stiu ce fel de prajituri sunt, am observat ca sunt cei mai apreciati), daca nu stiti sa faceti cu siguranta ca puteti gasi o matusa care presteaza bezele colorate, care vor avea de asemenea un succes major.

DSC_3358 BUN_7522 DSC_3352

In cazul in care pregatiti totusi cupcakes, asigurati-va ca folositi o crema rezistenta la temperaturi crescute, care sa nu inceapa sa curga in 20 minute de la montare. Nu veti rata niciodata daca folositi SMBC sau o alta crema pe baza de unt. De asemenea, daca nu reusiti sa faceti rost de cupcakes decorati profesionist, parerea mea e mai bine sa nu folositi deloc, pentru ca la un candy bar aspectul are o importanta covarsitoare. Mai bine glazurati un chec si il taiati felii, va face o impresie mult mai buna.

CLASICE SI SIMPLE. Nu trebuie sa derapati la gandul ca va trebuie neaparat popularele de mai sus pentru un candy bar. Eu n-as avea nicio retinere sa fac o masa de deserturi numai cu prajituri traditionale romanesti, care sa includa in mijloc un tort imbracat in ciocolata sau crema si decorat cu multe fructe de padure, bezele colorate, un pandispan taiat simetric si asezat frumos pe platouri, o prajitura cu foi taiata rombulete si la fel de frumos distribuita sau niste mere in caramel care sa ia piuitul tuturor. Desi nu sunt clasice romanesti, puteti incerca si niste mini-tarte cu fructe, oricine le poate face si sunt de mare efect. Desigur, daca va folositi de articole de unica folosinta (pahare transparente si mini-lingurite de lemn, hartie sau plastic) puteti chiar sa faceti platouri cu mousse-uri, curd-uri sau creme care vor incanta toti invitatii prin racoarea si prospetimea lor.

BOMBOANE. Eu una nu imi pot imagina un candy bar fara marshmallows, cunoscute la noi si sub denumirea de nalbe, cu textura lor pufoaso-gumoasa, fara jeleuri, mini-ciocolati, bomboane tip Raffaello, Skittles sau M&M, acadele colorate in diferite forme (inimioare sau bastonase) sau caramele. Adica toate chestiile naspa pe care n-ar trebui sa le mancam niciodata :)

DSC_3346

DSC_3398 DSC_3400 DSC_3407

Evident, puteti fi creativi si aduce o masina de facut vata de zahar (moment in care toti copiii vor lesina instant) sau popcorn. Depinde doar de tema voastra si de buget!

3. Suporturi si decoratiuni

CENTERPIECE. Este foarte important sa aveti o piesa centrala pe masa, una care sa atraga atentia si care de obicei e cea mai inalta dintre toate. Un suport de cupcakes supraetajat sau un tort cu mai multe etaje sunt de obicei alegerile cele mai comune, insa poate fi vorba si de un aranjament floral splendid.

DSC_3374

SUPORTURI DE PRAJITURI CU PICIOR SAU NIVELE. Masa ta are nevoie de volum si varietate si de aceea mie aceste accesorii mi se par vitale pentru a da viata mesei. In plus, nu uita ca economisesti spatiu prin ridicarea lor pe verticala si astfel poti avea mai multe platouri pe masa.

DSC_3354

BOMBONIERE SI CUPE. Bomboanele marunte, jeleurile, fursecurile sau alte prajituri uscate se potrivesc foarte bine in bomboniere elegante din sticla sau cristal. Le poti alterna in functie de culori sau poti aseza inauntru diferite tipuri de bomboane in straturi, pentru un efect vizual mai special. Nu uita ca de capac sau in jurul lor poti agata panglici cu etichete purtand numele preparatelor sau alte mesaje dragute pe care vrei sa le transmiti.

DSC_3363 DSC_3387 DSC_3366

ALTE DECORATIUNI. In functie de tema aleasa, poti aseza pe masa rame foto cu mesaje inspirationale, colivii de metal frumos pictate pe care sa le umpli cu prajituri sau flori, cosuri cu fructe, cani de ceai, pompoane de hartie si multe, multe altele. Imaginatia ta este cea de care depinde totul. Te-as sfatui insa sa te gandesti bine inainte care sunt aceste decoratiuni si cum le vei aseza pe masa, pentru ca altfel risti sa supraincarci candybarul cu decoratiuni si sa devina obositor pentru ochi.

In cazul in care nu aveti aceste deocoratiuni si constatati, pe buna dreptate, ca e foarte scump sau dificil sa le cumperi, sa stiti ca exista firme care inchiriaza obiecte de decor. Eu urmaresc cu interes activitatea celor de la Something Borrowed Lovely Rentals, desi nu am lucrat niciodata cu ei.

4. Tipizate din hartie

Extrem de importante, nu le ignorati. Tipizatele din hartie includ: invitatii la eveniment, cartonase cu numele prajiturilor si eventual ingrediente si alergeni (in special in cazul petrecerilor pentru copii, astea sunt foarte importante), cupcake toppers (cartonase lipite pe scobitori si infipte in prajituri, ca mai jos), hartii decorative pentru cupcakes (cum le-ati vazut mai sus pe cele de dantela albe si cele roz pentru mini-cupcakes), banner cu mesaj pentru agatat pe masa sau deasupra ei, etc.

Pentru acest candy bar noi am lucrat cu CUSTOM PAPER DESIGN, dar sunt convinsa ca veti gasi si alte resurse la o cautare pe net.

DSC_3345 DSC_3364 DSC_3365DSC_3357

5. Aranjamente florale

Daca lucrati cu o florarie pentru eveniment, atunci trebuie sa stabiliti impreuna cu florarii: tipul de flori pe care le doriti (dar care sa fie in acord cu florile evenimentului), tipurile de aranjamente florale pe care le vor face si numarul lor. Ideal ar fi sa aveti si cateva flori “la liber” cu care sa jonglati in cazul in care e nevoie. Asigurati-va ca aveti contactele persoanei care va veni in ziua evenimentului cu florile si ca va poate ajuta la montaj.

6. Utile

FATA DE MASA. Desi poate parea un detaliu neimportant, s-ar putea sa constati odata ajunsi la locatie ca nu ai o fata de masa corespunzatoare sau care sa se potriveasca temei alese de tine. Asigura-te ca nu te vei afla in situatia asta planificand in avans.

ARTICOLE DE UNICA FOLOSINTA. Servetele, farfurii, tacamuri (daca e cazul) – sunt lucruri care nu trebuie sa lipseasca. Desi in mod normal toate prajiturile ar trebui sa poata fi mancate cu mana, sunt multi oaspeti care prefera sa ia mai multe feluri pe farfurie si sa plece, eliberand astfel spatiul din fata mesei.

USTENSILE DE BRICOLAJ. In ziua aranjarii mesei nu pleca fara mini-kitul de bricolaj care trebuie obligatoriu sa includa: foarfeci, bolduri, scotch (transparent si cu doua fete), lipici, cutter, panglici, sfoara si clestisori decorativi (pentru acoperit eventuale defecte, prins si asigurat obiecte in cadere, etc.).

COS DE GUNOI. Aranjat discret intr-o laterala a mesei, cosul de gunoi king size e unul din cele mai importante obiecte. Crede-ma, nu vrei ca splendida ta masa sa se umple de hartii murdare de cupcakes, betisoare lipicioase sau prajituri semi-mancate.

7. Fotografie

Inutil sa spun ca e putin probabil sa mai aveti energia sau timpul necesar sa faceti poze! De aceea, e bine sa aranajati cu fotograful (sau un prieten) ca in momentul montarii finale a mesei sa fie prezent si sa surprinda cateva cadre frumoase. They are priceless! Daca va doriti anumite cadre, explicati asta fotografului inainte, dar incercati sa va abtineti de la a sta pe capul lui si a-i da indicatii pretioase despre cum ar trebui sa-si faca treaba, ce sa incadreze, cand si de la ce distanta – ii veti distruge procesul creativ iar rezultatele nu vor fi pe masura. Plus, pe mine una nimic nu ma enerveaza mai rau atunci cand fac poze.

La nunta prietenei mele am avut bucuria si placerea de a avea alaturi doi fotografi foarte faini, ale caror poze le si admirati voi de fapt in aceasta postare: Relu Calota si Tudor Juravlea. Credeti-ma, vreti sa aveti pe cineva ca ei la nunta sau evenimentul vostru – atat de discreti si profi incat noua ne-au facut a very lasting impression :)

BUN_7535

8. Ziua zero

In ziua evenimentului va fi nevoie de minim doua persoane pentru decorarea mesei si pentru a pune totul cap la cap: o persoana care cunoaste foarte bine schita cu aranjamentul general si alta care sa ajute la decorarea mesei si asezarea prajiturilor. In plus, va fi nevoie de o colaborare stransa cu cei care asigura aranjamentele florale pentru eveniment si cu fotograful, care trebuie sa fie pe faza atunci cand e gata si sa ii faca cateva poze inainte ca invitatii sa inceapa sa manance. Majoritatea mirilor pe care ii stiu nu au putut sa-mi trimita mai mult de doua poze cu candy bar-ul, tocmai datorita faptului ca, in lipsa unei bune coordonari, fotograful nu va apuca sa mai faca nimic atunci cand invitatii dau navala. Pentru ca, trust me, dau navala.

Ar fi bine daca ai putea vedea locatia exacta a mesei (care de obicei e la intrarea in sala) cu o zi inainte, astfel incat sa stii ce fel de lumina vei avea, daca poti agata sau nu anumite tipuri de ornamente, etc. Un alt mic detaliu la care eu tin foarte mult in special pentru petrecerile de vara este acela de a tine prajiturile in frigider cel putin 6 ore inainte de eveniment (daca nu peste noapte), astfel incat sa aiba o rezistenta mai buna atunci cand sunt scoase. Ideal ar fi sa le asezati cu cel putin 30 minute inainte de venirea oaspetilor, ca sa ajunga totusi la temperatura camerei. Este foarte important sa gasiti un caterer profesionist – chiar deunazi povesteam cu o organizatoare de nunti care mi-a povestit despre experiente extrem de neplacute cu furnizori de prestigiu ce au adus produse la temperatura camerei ce nici nu au mai putut fi puse pe candy bar pentru ca s-au topit instant. That’s not something you should pay for.

Eu va pot spune despre candybarul meu ca a inregistrat un succes rasunator si ca a iesit perfect, cuz I’m a freak like that. Va las cu poze cu subsemnata si va doresc sa aveti parte de dulciuri minunate!

BUN_7564BUN_7562

DSC_3410

Love and epic candy bars!

TOATE POZELE DIN PREZENTUL ARTICOL APARTIN LUI TUDOR JURAVLEA RELU CALOTA STUDIO SI AU FOST FOLOSITE CU ACORDUL AUTORULUI.

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

30 COMMENTS

  1. Deci da, tocmai am aflat ca in octombrie o sa fac si eu primul meu candy bar cu tema de…toamna. Pe cat de incantata si fericita sunt, pe atata de scary shit mi se pare toata treaba! :)) Dar cred ca pana atunci am timp destul sa imi pun toate cap la cap si sa iasa, hopefuly ceva dragut. By the way, pozele si candybar-ul tau sunt desprinse din povesti cu zane! Pup cu mult drag, dulce Andie!

    • Andreuta, n-ai de ce. Tu esti o mare gospodina. Dar, de acum iti spun, o sa fie o munca enorma – eu dupa asta m-am simtit epuizata trei zile. Daca ai nevoie de consultanta, I’m here! :)

  2. Vai mie!!!! Ce mi-ari facut?! Acum vreau si eu! Trebuie sa gasesc o ocazie, neaparat! Candva in urmatorul deceniu, macar! Arata minunat! Felicitari, cred ca i-ai facut fericiti pe cei doi!

      • Si ce ma fac daca dup-aia la fiecare zi de nastere, onomastica si alte asemenea se vor vrea numai candy-bar-uri?! Oricum, odata si odata o voi face, indiferent de consecinte :D

        • Asta e intr-adevar un risc. In cazul meu s-a adeverit, acum sunt urmarita peste tot de propriul meu succes :)))

  3. Andie, arata extraordinar candy barul organizat de tine!
    Imi poti spune, te rog, daca sunt necesare anumite avize pentru a putea organiza candy bar la diverse evenimente?
    Multumesc!

    • Draga mea, evident ca e nevoie de avize. Eu nu te pot sfatui, pentru ca eu am facut pentru prietena mea in regim de “familie”, la o petrecere privata, deci cu totul non-comercial. Insa banuiesc ca ai nevoie de toate avizele necesare desfasurarii activitatii de productie si comercializare a produselor de cofetarie si patiserie, intocmai cum are un laborator, de pilda. Hugs!

      • Buna Andy, aticolul taue ste cel mai detaliat si impresionant citit, si crede-ma ca citesc si ma interesez de ceva vreme, faci totul sa para usor, simpl si accesibil. M-ar interesa si pe mine cat m-ar costa un Candy bar facut de tine pentru 16.08.2014.

        • Marilena, din pacate nu am cum in perioada respectiva… Imi pare tare rau! Iarta-ma pentru intarzierea cu raspunsul, am fost in vacanta.

  4. Buna ,
    AM si eu o mare intrebare :D poti sa imi spui in ce magazine gasesc eu suporturile pt candy bar si celelalte chestiute??:)
    mc mult!

  5. Buna seara!
    Am si eu o intrebare…la un Candy Bar pt. 50 de persoane cate produse se pot pune,ma refer ca numar?
    Daca ma puteti sfatui.
    Sunt la primul meu Candy Bar.

    multumesc

  6. Buna ziua ,as dorii sa organizez un candy bar (este primul ) dar eu nu stiu sa prepar toate acele prajiturele sofisticate … Imi poti recomanda o firma de unde pot cumpara prajiturelele … Poate o posibila colaborare cu un laborator ceva? … Va multumesc

  7. Buna ! Din poze candy barul arata impecabil ! As dori sa te intreb un pret aproximat pentru un botez de 100 persoane. Multumesc :)

    • Buna Madalina, pot sa te ajut doar cu un candybar raw vegan pe care il fac in colaborare cu Rawz.ro. Daca te intereseaza sa imi zici :)

  8. Buna ziua. M-ar interesa un candy bar pentru nunta, tematica evenimentului fiind greceasca . Imi puteti scrie pe mail sau imi puteti lasa o adresa de email?
    Multumesc

    • Buna Teoana, nu ma ocup decat de candy baruri raw, impreuna cu cei de la rawz.ro. Daca te intereseaza asa, poti sa ne scrii la rawz [la] rawz [punct] ro :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.