Yoto player sau cum sa-ti tii copilul departe de ecrane

6

Anul asta pentru 1 iunie i-am oferit lui Sami un player/ incinta bluetooth pentru ascultat continut audio, cu scopul de a continua sa il tinem departe de ecrane in special in calatoriile lungi. Aveam deja o boxa de la Lunii, dar era foarte limitata (in afara de povestile lor, puteam inregistra continut audio netransferabil de maxim 8 minute, ori multe povesti dureaza mai mult de atat). Dupa un pic de cercetare am optat pentru Yoto Mini, si vreau neaparat sa va povestesc si voua despre el pentru ca mi se pare un produs minunat, si nu doar pentru copii.

Ce este Yoto?

Este un player multifunctional pe baza de tehnologie NFC (ca la carduri) care poate fi folosit pentru:

  • ascultat povesti cumparate de la producator (in engleza, franceza, spaniola etc dar nu romana din pacate).
  • Ascultat posturi de radio pentru copii, in mai multe limbi (nu romana, dar va puteti pune propriile statii pe carduri).
  • Ascultat podcasturi pentru copii, in toate limbile. Unele podcasturi sunt deja incluse in aplicatie, dar partea misto e ca daca stii linkul RSS de la podcastul care te intereseaza, ii poti da play in incinta. E valabil si pentru podcasturile de povesti in romana.
  • Ascultat MP3 uri din colectia personala, existente pe calculatorul propriu. Poti descarca povesti in romana pe calc si apoi incarca in player, de pilda.
  • Ascultat integistrari audio (de pilda mama sau bunicii citind povesti, cantecele etc.)
  • Incinta bluetooth: il poti sincroniza la telefon de ex. si asculta orice lista Spotify sau YouTube sau ce vrei tu.

Evident, anumite functii merg doar cu conexiune la net (podcast, radio etc.), insa povestile pot fi ascultate offline, autonomia playerului fiind de pana la 20 ore (varianta Yoto mini pe care o avem noi).

Yoto Player vs Yoto Mini

Yoto face doua playere: Yoto Player si Yoto mini. Yoto playerul e sensibil mai mare, are in plus o functie de veioza si se incarca cu dock magnetic (vs cablu usb la Mini). Pe de alta parte, autonomia lui e de doar 10 ore (vs 20 la mini) si e si mai scump. In rest, toate functiile celor doua playere sunt identice. Pentru noi, Yoto Mini a fost alegerea intuitiva, pentru ca e mic, are un design retro f misto, autonomie mai mare si pret mai mic, oferind aceleasi functii ca playerul mare.

Design

Yoto Mini ul nostru e foarte frumos si usor de folosit de catre mainile micute. Are un buton lateral de aprindere, un mic ecran pe care e afisata ora cand e in stand by si cate o iconita daca e o poveste sau podcast si doua butoane mari oranj: unul pentru volum, celalalt pentru a naviga si selectiona povesti. Butoanele pot si folosite si pentru acces rapid la radioul si podcastul Yoto (in engleza). Ele insa pot fi inlocuite cu alte radiouri/podcasturi dupa preferinte.

Accesorii

Noi am cumparat din start o husa de protectie din silicon, care cred ca ar trebui inclusa din fabrica, pentru ca playerul sigur va scapa pe jos. Are si un fir lateral care poate fi bagat pe mana pentru mai multa siguranta.

As mai recomanda accesorii pentru pastrat cardurile cu povesti, dar nu le-as cumpara de la Yoto. Poti folosi organizatoare pentru carduri, iar pentru calatorii poti lua un mic portofel de panza cum avem noi.

Capacitate

Ambele playere au o capacitate interna de 16 GB, adica pana la 250 ore de povesti. E imens. Vorbim de ascultare offline, ca online e alta poveste, acolo e nelimitat. Combinat cu cele 20 ore de autonomie la Mini, e imens.

De incarcat se incarca de la gol la plin in cam 4 ore (dar poate fi lasat peste noapte).

Casti

Orice casti cu jack sunt compatibile cu playerele. Din pacate, nu se pot conecta la casti wireless.

Aplicatie

Playerul se sincronizeaza usor la aplicatia nativa, Yoto Play. Din ea se poate controla absolut tot: setarile playerului (volum, luminozitate, alarma, ceas, bluetooth, baterie etc), se poate vizualiza intreaga librarie cu povesti, lista de radiouri si podcasturi, dar si continutul de pe cardurile proprii create de utilizator.

Tot de aici se poate porni si regla continut in timp real pe player (sau pe telefon, in caz ca playerul nu mai merge dar vrem sa ascultam radio sau povesti). Din aplicatie il sting eu cand Sami se incapataneaza sa mai vrea inca o poveste seara :)

Se pot crea conturi family si continutul poate fi impartit cu mai multe playere, alti membri al familiei pot adauga continut nou si imparti cu restul. E impresionant, sunt foarte multumita de puterea aplicatiei si de cat de bine gandita e. Oamenii o dezvolta constant si fac update-uri pe player adaugand functii noi si faine. Cinci stele.

Cum functioneaza?

Continutul poate fi ascultat pe player in doua moduri:

  1. Cu ajutorul unui card fizic cu tehnologie NFC, pe care copilul il insereaza in player si care ii spune playerului ce povesti/ radio/ podcast/ fisiere MP3 sa ruleze.
  2. Cu ajutorul aplicatiei Yoto, din care putem asculta orice continut avem (povesti/ MP3/ radio/ podcast/ internet prin bluetooth). Varianta asta merge doar daca atat playerul cat si telefonul/ calculatorul sunt conectate la net.

Despre carduri si continut

Fiecare player vine cu un card pe care sunt cateva MP3 uri cu instructiunile de folosire. Acest card poate insa fi folosit pentru a pune pe el propriul continut. Capacitatea unui card este de pana la 500 MB.

In plus, din magazinul lor se pot cumpara carduri cu povesti in diverse limbi (EN, FR, ES etc) dar si carduri goale, pe care sa incarcam propriul continut. Recomand din suflet sa cumperi un pachet de 10 carduri goale minim, pentru ca le vei folosi daca intentiile tale sunt serioase cu acest player.

1 card = 1 podcast sau 1 radio sau 1 lista de povesti cu max 100 titluri

Cardurile sunt expediate prin posta si ajung relativ repede. Insa vestea buna e ca, daca cumperi o poveste de pe site-ul lor, ea devine imediat disponibila in aplicatie si ii poti da drumul de pe telefon catre player, asa incat sa fie ascultata de copil imediat. Pentru asta e nevoie de conexiune la net.

Cand soseste cardul, copilul il poate baga direct in player si poate asculta povestea, iar daca ea e intrerupta/ pusa pe pauza, data viitoare cand playerul reporneste incepe de unde a ramas. Cool, nu?

La cumpararea fiecarui player primesti si diverse piese de continut gratuit: povesti, meditatii, sunete alte naturii. In plus, copiii au acces gratuit la diverse radiouri si podcasturi (nu in romana) si primesc constant continut gratuit de-a lungul timpului. Practic, chiar si daca nu cumperi nimic de la ei playerul e foarte puternic si isi merita banii.

Transferul continutului din aplicatie/card in memoria playerului

Vreau sa vorbesc despre acest subiect pentru ca e sigurul care m-a confuzat la inceput. Cum spuneam, din momentul achizitionarii unor povesti sau a crearii propriei liste de mp3, continutul e disponibil in aplicatie si poate fi ascultat imediat direct de acolo. Dar noi vrem sa il ascultam si offline, nu? Ei bine, pentru asta el trebuie descarcat in memoria playerului (cea de 16GB).

Cum facem asta? Cel mai simplu e asa: bagam un card in player, ii dam drumul cateva secunde sa inceapa o poveste, dupa care o oprim si lasam playerul aprins. Din momentul ala el va incepe sa descarce tot cardul in memoria proprie (cardul nu trebuie sa ramana inserat, dar playerul trebuie sa ramana aprins si conectat la net). Eu fac asta de obicei seara cand il bag la incarcat. In aplicatie se poate vedea statusul povestilor descarcate (care se face relativ rapid). Cred ca suna mai complicat decat e de fapt.

De obicei cand avem carduri noi, Sami le baga imediat in player sa le asculte. Din momentul in care le-a bagat, toata treaba e facuta, eu trebuie sa ma asigur doar ca, dupa ce a terminat cu playerul, il mai las aprins vreo 20 min. Nici nu trebuie sa asculte tot cardul, ci doar sa il bage o data. E foarte carefree de fapt.

Daca memoria playeului se umple, continutul nu dispare din aplicatie, dar continutul cel mai vechi nu va mai fi disponibil in memoria playerului. Pentru a-l aduce inapoi, trebuie doar ascultat din nou.

Evident, radio si podcasts nu pot fi ascultate offline.

Ce se intampla daca pierd un card? Nicio problema. Continutul e forever in aplicatie, pur si simplu bag un alt card (nou) in player si trimit pe el continutul dorit al cardului pierdut.

Crearea de carduri proprii (make your own)

Partea mea preferata. Dupa cum spuneam, Yoto vine cu enorm de mult continut in engleza si franceza, iar treaba mea a fost sa ii fac copilului playlisturi in romana. Aplicatia are o sectiune separata, numita Make your own, in care poti crea oricate playlisturi vrei. Un card poate avea pana la 100 povesti/mp3uri (max 500 MB). Asa ca eu m-am pus pe descărcat povesti romanesti si i-am creat copilului o lista cu peste 7 ore de ascultare.

Captura de ecran a sectiunii Make your own din Yoto player care arata playlisturile existente.

Cum procedam:

  1. deschidem aplicatia yoto pe calculator
  2. Mergem la Make your own si selectam Create a new playlist
  3. Alegem un cover page din lista pre oferita, ii dam un nume
  4. Punem in ea cu drag and drop toate mp3 urile pe care le vrem. 
  5. Fiecare poveste poate fi customizata cu cate o iconita care va fi afisata pe ecranul playerului cand se asculta povestea. In acest fel si copilul o poate identifica mai usor. Yoto are o librarie foarte mare, dar permite si incarcarea de iconite proprii. Flexibilitate totala!! Sami apreciaza enorm iconitele astea, pentru el fac parte din experienta! 
  6. Dupa ce am creat lista in aplicatie, introducem un card gol in player, apasam butonul de Link, si pac! – tot continutul listei respective e asociat cu cardul. Like magic. 

Sfaturi utile

Nu oferi playerul copilului direct din cutie. Sunt cativa pasi care trebuie facuti inainte de folosire iar copiii se vor frustra in asteptare. Cumpara-l cu ceva timp inainte si personalizeaza-l:

  • Descarca aplicatia si creeaza-ti cont;
  • Asigura conexiunea la reteaua de internet de acasa;
  • Raluzeaz setarile de volum zi/noapte, eventuale alarme etc
  • Incatca continut! Yoto vine cu ceva continut default, dar asigura-te ca pui si continutul propriu si ca il descarci pe cel existent in memoria playerului pentru ascultare offline
  • Monteaza accesoriile (husa de protectie)
  • Asigura-te ca ai casti pentru copil ca altfel o sa iti faca capul calendar.

Experienta noastra cu Yoto

Sami il adora pe Yoto. Asculta povesti ore in sir. Ore in sir. Copilul meu energic care nu poate sta locului o secunda. In avion, in aeroport, pe strada, dupa scoala, inainte de culcare. E adevarat ca i-am pus continut extrem de variat si care stiam ca il va prinde, si beneficiem si de faptul ca el vorbeste nativ franceza si gama noastra e mai larga. Pentru francofoni, recomand sa cumparati toata seria cu Petit Nicolas, e narata SUPERB si chiar si eu o ascult pe repeat cu placere.

Mie mi se pare playerul complet. Are inclusiv alarma, si are si timere distractive pentru spalat pe dinti, strans prin camera sau facut lectii. Imi place ca pot pune pe el enorm de mult continut propriu, care nu trebuie sa fie cumparat, ca se ofera constant continut gratis in aplicatie, ca pot asculta si podcasts si radio dar, mai ales, ca functioneaza si ca incinta bluetooth pe care pot pune Spotify sau You Tube. Producatorii zic ca e bun pana la 12 ani, eu zic ca e bun la orice varsta, inclusiv pentru adulti. Are o autonomie imensa, e mic, e usor de folosit, ce sa mai, ne-a convertit.

Faptul ca il tine ocupat pe copil atat de mult timp in afara ecranului, ca ne-a usurat total calatoriile si ca ii pot livra continut educativ care sa il ajute sa evolueze e fara pret.

Programul de fidelitate

Yoto are si un program de fidelitate in care esti inscris atunci cand faci prima comanda. Pentru fiecare comanda, referire a unui prieten, abonare la newsletter sau retelele lor de social media primesti un anumit numar de tokens care se pot transforma in bani sau transport gratuit. 120 tokeni = 1 Eur. Programul e valabil doar pentru tari UE.

Iar daca vrei o reducere de 10%, sunt bucuroasa sa impart cu tine linkul meu (care repet, e parte standard a programului de fidelitate al fiecarui utilizator, nu e o intelegere a mea cu ei).

Inainte de a termina precizez si ca nu e postare platita, l-am cumparat ca de obicei din banii mei dar am vrut atat de mult sa scriu despre el pentru ca mi se pare ca statul la ecran e o adevarata pandemie si o adevarata provocare pentru parintii moderni. Cred ca ecranele sunt importante, au rolul lor, dar nu atat la copiii mici pe care ar trebui sa ii provocam si in alte moduri. In plus, mi se pare o modalitate minunata de a promova lectura si stimula imaginatia chiar daca copilul nu stie sa citeasca.

Sper sa iti fie la fel de util cum ne-a fost noua!

Love and stories!

6 COMMENTS

  1. Buna. Recomand si eu povestile mele din seria “Povesti pentru Vlad”. Si noi suntem foarte atenti la utilizarea ecranelor. Puteti descarca 3 povesti gratuite pe povestipentruvlad punct ro si mai gasiti inca patru pe canalul de Youtube. Sper sa va placa. Am luat legatura si cu cei de la Yoto, dar nu stiu cat dureaza sa ma introduca in baza de date sau daca vor alege si limba romana. Deocamdata sunt in asteptare. Va pup

    • Bună Anca, se achiziționează de pe site-ul european, sunt multiple linkuri către el în articolul de mai sus. Nu știu cum ai ajuns pe cel american, poate o redirecționare nefericită. Însă în articol sunt toate linkurile de care ai nevoie spre situl european.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.