Sangria risotto cakes cu fenicul copt, bete crocante de leurda si perle de otet balsamic/ Sangria risotto

De doua zile ma perpelesc sa traduc “sangria risotto cakes”. Nu le pot zice “prajituri/placinte de risotto cu sangria” ca as induce lumea in eroare: n-au nimic dulce si nu intra in categoria deserturilor. Din contra, reprezinta un fel principal satios si special, care nu se intalneste foarte des pe mesele noastre. Drept dovada ca n-am gasit traducere adecvata pentru el. Si ca sa nu-l pocesc eu definitiv, m-am gandit sa-i las numele in engleza, cu scuzele de rigoare catre cititorii mei anglofobi. Ei bine da, aceste hai-sa-le-zic-placinte de risotto cu fenicul copt si betisoare de leurda sunt felul principal pe care l-am ales dintr-o mie de flori sa ma reprezinte la concursul Kitchen Aid de Martisor. Hai ca stiti.

Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”.

0

Reteta de azi e impartita in doua: prima parte ne arata cum sa facem risotto cu sangria, a doua este despre risotto cakes.  Sa ne suflecam manecutele si sa trecem la treaba.

Risotto cu sangria si seminte de fenicul

Yield: 2 portii

Risotto cu sangria si seminte de fenicul

Ingrediente

  • 1 cana de orez arborio sau alt orez special pentru risotto
  • 750 ml - 1 l supa de legume
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 ceapa rosie
  • 4 catei de usturoi
  • 1/2 lingurita de seminte de fenicul
  • 100 ml sangria
  • 1 cub de unt
  • 1/3 cana de parmezan ras
  • sare si piper dupa gust
  • Pentru supa de legume
  • 1 cartof mare
  • 1 pastarnac mare
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa alba
  • 1/2 telina mica
  • 1 mana de mazare
  • 4 rosii cherry
  • frunze de telina si leustean
  • sare dupa gust
  • 1,5 l apa plata

Metoda

  1. Punem toate ingredientele pentru supa intr-o oala si dam la fiert, la foc mediu.
  2. Cand legumele sunt aproape patrunse, taiem marunt ceapa si usturoiul zdrobit.
  3. Intr-o cratita de otel (sau fonta, sau orice cratita heavy duty) incingem uleiul de masline si calim usor ceapa si usturoiul impreuna cu semintele de fenicul, cateva minute.
  4. Adaugam orezul arborio si mestecam usor, pana se imbraca in ulei si devine translucid.
  5. Stropim orezul cu 4-6 linguri de sangria si amestecam pana se evapora alcoolul. Veti adora aroma proaspata de struguri pe care o va elibera vinul!
  6. Acesta este momentul in care trebuie sa incepeti sa aveti grija de risotto-ul vostru. Este vorba de 20 minute pe care trebuie sa le sacrificati si sa stati langa craticioara, amestecand, insa rezultatul va fi pe masura. Adaugam un polonic de supa de legume, putina sare si lasam la fiert la foc mediu-mic.
  7. Cand s-a absorbit supa, mai adaugam un polonic, amestecam, iar asteptam, si tot asa pana cand orezul fierbe al dente. Dupa ceas, acest procedeu dureaza 20 minute. Tineti minte ca un risotto reusit e usor curgator si isi pastreaza forma boabelor de orez. Daca arata ca un pilaf lipit, cu siguranta ceva n-a mers cum trebuie.
  8. Cand este gata, dam de pe foc, adaugam ultimele doua linguri de sangria, cubul de unt si parmezanul si amestecam bine.
  9. Intrucat sangria noastra este foarte fructoasa, servim risotto-ul cu bucatele de portocala, care ii vor complementa excelent aroma!
http://www.andie.ro/2012/03/26/sangria-risotto-cakes-cu-fenicul-copt-bete-crocante-de-leurda-si-perle-de-otet-balsamic/

Odata ce am obtinut acest minunat risotto, putem sa il servim asa, insotit de cativa lastari de floarea soarelui si vinegreta de portocale si alune de padure, sau… putem sa facem ceea ce de altfel am si facut eu: risotto cakes. Intrucat planul meu diabolic aici voia sa ajunga, puteti observa ca risotto-ul de mai sus este simplu, fara prea multe adaugiri constand in legume/branzeturi/etc. Risotto cakes se fac din orez ce a stat o zi si care nu are foarte multe umpluturi care sa ii dauneze formei si consistentei.

Trebuie sa va marturisesc inca de la inceput ca eu n-am gatit in viata mea nimic mai special si mai gourmet decat aceste placintele de orez. Cand am gustat prima oara, pe langa gemetele de placere, nu mi-a venit sa cred ca au iesit din mana mea, acest terchea-berchea care acum doi ani abia stia sa faca o omleta. Nu stiu ce sa va spun ca e mai bun si mai special: betisoarele de leurda fragile si crocante, feniculul inebunitor de parfumat sau perlele de otet balsamic, care atunci cand se sparg intre dinti te inteapa usor pe limba si-si lasa in urma aroma bogata si puternica? It’s just WOW.

Bineinteles ca nu am putut rezista si am apelat din nou la gastronomia moleculara pentru a crea aceste minunate perle de otet balsamic. Acum inteleg de ce scot oamenii sute de euro din buzunar ca sa manance la restaurante de lux precum El Bulli…

Sangria risotto cakes cu fenicul copt, betisoare crocante de leurda si perle de otet balsamic

Sangria risotto cakes cu fenicul copt, betisoare crocante de leurda si perle de otet balsamic

Ingrediente

    Pentru risotto cakes
  • 1/2 din portia de sangria risotto
  • 3 linguri de unt
  • 1 cana de pesmet
  • 1 ou
  • Pentru garnitura de legume
  • 1 fenicul mic
  • 2 linguri de ulei de masline
  • sare
  • 1 legatura de leurda
  • Pentru perlele de otet balsamic
  • 1 cana de ulei de masline
  • 75 ml otet balsamic
  • 1 g agar-agar
  • 1 cana cu apa rece
  • Servim cu o lingura de creme fraiche amestecata cu frunzulite de leurda tocate marunt.

Metoda

    Fenicul copt
  1. Taiem feniculul in felii subtiri, amestecam cu doua linguri de ulei de masline si putina sare si dam la copt intr-o tava intinsa, la foc mediu, timp de 15 minute sau pana devine moale si auriu.
  2. Betisoare crocante de leurda
  3. Taiem partea alba (de jos) a frunzelor de leurda si o sectionam pe lung. Intr-o tigaie topim untul la temperatura foarte mica si prajim leurda pana se transforma in betisoare crocante. O scoatem din tigaie si o asezam pe un servet absorbant.
  4. Risotto cakes
  5. Intr-un castronel batem bine oul si il amestecam cu risotto. Din amestecul rezultat formam cateva placintele rotunde si plate (ne putem ajuta de un cutter) pe care le tavalim prin pesmet. Prajim pe ambele parti in aceeasi tigaie (si acelasi unt) in care am prajit leurda. Asezam pe un servet absorbant.
  6. Perle de otet balsamic
  7. Introducem uleiul de masline timp de 30 minute la congelator.
  8. Dupa 25 minute incepem sa pregatim perlele: turnam otetul balsamic intr-un ibric, il amestecam cu agar-agarul si dam pe foc pana clocoteste.
  9. Scoatem uleiul de masline de la congelator si il asezam pe blat langa cana cu apa rece.
  10. Introducem compozitia de otet balsamic si agar-agar intr-o seringa de plastic sau intr-o pipeta si incepem sa o picuram in uleiul de masline rece. Vom observa ca se formeaza perle.
  11. Asteptam 5-6 minute pana cand acestea se intaresc bine si le scoatem cu ajutorul unei lingurite gaurite, introducandu-le direct in baia de apa rece. Mai lasam cateva minute, apoi le scoatem si le asezam pe preparat, in salate, etc.
http://www.andie.ro/2012/03/26/sangria-risotto-cakes-cu-fenicul-copt-bete-crocante-de-leurda-si-perle-de-otet-balsamic/

A fost divin, absolut divin. Ma bucur foarte mult ca m-am decis sa particip la acest concurs, pentru ca altfel cu siguranta nu as fi fost atat de motivata incat sa ma aventurez pe un teren atat de special si exclusivist. M-am autodepasit, sunt mandra, obosita fleasca si al naibii de fericita.

Va imbratisez cu drag pe toti care mi-ati fost alaturi in aceasta perioada!

Love and balsamic vinegar!