Veggiewurst – carnatul vegetarian fara ingrediente ascunse

15
Andie - Veggiewurst

Cand am inceput proiectul The Food Connection de care va povesteam acum ceva timp, pornit la initiativa fetelor de la Savori Urbane, habar nu aveam despre bucataria germana si nici nu stiam ce fel de mancare as putea sa fac, tinand cont ca oamenii astia sunt lesinati dupa carne. Veggiewurst, zice Catalina intr-o doara, iar mie mi se aprinde becul. Sigur ca da, un carnat vegetarian. In principiu, eu nu sunt mare fan al inlocuitorilor pentru felurile de mancare traditionale, gen crenvusti de soia, carnati de soia, parizer de soia, snitel de soia, pateu vegetal sau, la polul opus, al felurilor de mancare raw vegane care sunt ultra procesate la blendere si deshidratoare pentru a semana cu cele originale. Desigur, imi place sa le mananc din cand in cand, dar prefer o salata cinstita in locul unui fel de mancare foarte complicat si plin de nuci, care nu-mi pica deloc bine la ficat. Insa cel mai rau vad stele verzi cand vad site-uri pline de retete cu macarons raw, care sunt de fapt niste bile de nuci care nu au absolut NIMIC in comun cu macaronsii adevarati: nici gust, nici textura, nici forma. Atunci de ce le numim macarons??? :)

De fapt, inteleg foarte bine de unde vine aceasta nevoie. Nu cred ca vine neaparat din nevoia de a inlocui gustul, cat din nevoia emotionala de a fi inconjurat si a te hrani cu preparate familiare. Trecerea de la o dieta omnivora care se baza pe un anumit gen de mancaruri la una vegetariana/vegana care exclude multe din felurile traditionale poate fi foarte dura pentru cineva atasat emotional de mancarea sa. Cred ca si inlocuitorii astia au rolul lor – nu atat de a ne hrani fizic, cat mai degraba de a ne hrani sufleteste, de a ne usura acest proces de tranzitie. Dupa multi ani, gusturile se schimba, ne obisnuim cu alte mancaruri, nevoile de mancaruri pe fond emotional se imputineaza. Ei bine, pana atunci, e totusi mai bine sa ne facem noi in casa poftele decat sa apelam la cine stie ce monstruozitate din comert plina de ingrediente al caror nume nu il putem pronunta.

_DSC3063

Acestea fiind spuse, m-am pus pe studiat, pe gandit, pe aproximat, si iata ca am facut o prima incercare de care sunt multumita si pe care o pun cu incredere pe blog. Sper ca in timp sa o pot rafina si, cine stie, cu ajutorul vostru sa o putem duce spre perfectiune, spre ceva deosebit, hranitor si din ce in ce mai gustos.

_DSC3090

Veggiewurst

Ingrediente

  • 1 cartof mediu
  • 1 morcov
  • 1/2 pastarnac mediu
  • 1 ceapa alba
  • 3 catei usturoi
  • 2 linguri faina de in
  • 1/2 cana (cu volum de 250 ml) faina de naut
  • 1/2 cana faina integrala de grau
  • 1 ou
  • 1 lingura fulgi de drojdie inactiva
  • 2 linguri sos de soia
  • 1/2 lingura paprika afumata
  • 1 lingurita oregano
  • sare si piper dupa gust

Metoda

  1. Intr-un cos de gatit la aburi (sau o sita de aburi, din cele care se gasesc la Ikea) fierbem cartoful, morcovul si pastarnacul.
  2. Intre timp pregatim amestecul de faina (eu am facut faina de in si cea de naut in rasnita de cafea, din boabe integrale).
  3. Cand legumele sunt fierte, le scoatem si le punem intr-un robot cu lama S si le mixam impreuna cu restul ingredientelor, mai putin cele trei tipuri de faina (in, naut, grau). Turnam compozitia astfel obtinuta intr-un bol, adaugam faina peste si amestecam cu o lingura pana obtinem o pasta maleabila.
  4. Pregatim 5-6 bucati de folie de aluminiu sau tifon, de marimi egale, preferabil dreptunghiulare. Impartim compozitia in 5-6 parti si asezam fiecare parte, cu o lingura, in mijlocul fiecarei folii/bucati de tifon. Rulam folia in asa fel incat sa obtinem 5-6 carnati de dimensiuni aproape egale (ca la salamul de biscuiti sau la bomboane), apoi rasucim bine capetele foliei de aluminiu sau legam capetele tifonului cu o ata. Nu strangem foarte tare pentru ca la fiert compozitia se umfla.
  5. Asezam carnatii astfel formati inapoi in sita de aburi, acoperim cu un capac greu, care sa nu sara sub presiunea aburului, si lasam la foc mic-mediu timp de 30 minute.
  6. Scoatem carnatii, lasam sa se raceasca, apoi ii scoatem din folia de aluminiu, ii acoperim si ii dam la frigider peste noapte ca sa se aseze mai bine aromele (optional).
  7. Cand vrem sa ii pregatim, incingem bine o tigaie grill si ii prajim bine pe ambele parti ca sa capete dungile acelea frumoase de grill. Putem servi intr-o chifla, cu mustar, sau alaturi de varza murata calita.
https://www.andie.ro/2015/03/26/veggiewurst-carnatul-vegetarian-fara-ingrediente-ascunse/

_DSC3106

Cu siguranta reteta asta poate suferi imbunatatiri si modificari: putem folosi diferite tipuri de faina, cu cat mai proteica cu atat mai buna, putem inlocui oul cu gluten (se gaseste la vanzare in magazinele naturiste si va contribui mult la legarea compozitiei) sau psyllium, putem sa adaugam sau sa scoatem condimente, putem sa ii umplem de verdeata (regret enorm ca nu am pus o legatura de marar in ei sau leurda, ca tot e sezonul). Cert e ca daca va e dor de o varza calita cu carnati sau vreti sa faceti o petrecere cu hot dogs, acum aveti de la ce porni si sunt chiar foarte gustosi si usor de facut (e surprinzator cat de rapid ajung in sita si cat de putina mizerie se face in procesul de pregatire). Se pot face in cantitati mai mari in week end, apoi congela si scoate cand avem nevoie, aruncati direct din congelator pe grill sau in mancare si voila! Nu au ingrediente ascunse si, daca dorim, putem sa nu ii prajim deloc pe grill si atunci vor fi doar fierti in abur: mai sanatos de atat nu se poate prepara mancarea gatita :)

[AdSense-A]

_DSC3091

In ce priveste aspectul am observat ca a dat rezultate mai bune wurstul pe care l-am modelat cu mainile unse cu ulei si abia apoi l-am invelit in folie: suprafata lui a iesit mai neteda, mai asemanatoare unui crenvurst decat suprafata usor texturata a celor pe care doar i-am format cu lingura in folie. De retinut pentru data viitoare. Vreau sa va zic ca sunt fooooarte mandra de aceasta realizare, de tehnica folosita – fieberea la aburi – care a dat rezultate foarte bune si stabile, ce sa mai sunt incantata ca in perioada postului am putut sa vin in intampinarea voastra cu acest mic ajutor.

Love and veggiewursts!

15 COMMENTS

  1. :) Deci pana la urma ai reusit :) Felicitari, Andie! Arata bine si sigur sunt gustosi.
    Pare faina reteta si am sa o incerc si eu. Macar de curiozitate, sa vad cum e un wurst vegan :))
    Spune-mi, te rog, drojdia inactiva poate fi scoasa din reteta? As avea cam toate ingredientele minus fulgii si as incerca-o chiar maine dar nu am de unde sa-i cumpar acum :(

  2. Imi fac sigur dupa post! Se intampla ceva daca folosesc faina ge grau obisnuita in loc de faina de in si naut?

    Fiind vegetariana de 1 an si ceva, pot spune ca imi plac foarte mult retetele tale. Sunt simple si “la obiect”, fara tehnici sofisticate, pasi inutili si ingrediente de care nu am auzit niciodata (si mult pea scumpe pentru studenta de mine).

    • Ioana, poti inlocui oul cu gluten sau cu fulgi de cereale, cum a facut Alexandrina mai jos :) Chiar te sfatuiesc sa adaugi si putin marar si sa nu astepti sa se termine postul, ca e pacat :)
      Sa stii ca retetele mele sunt ca mine, ma bucur ca se simte asta – si eu daca as fi incercat sa imi descriu stilul asa l-as fi descris. Uneori mai folosesc si ingrediente sofisticate, insa doar la ocazii speciale :)
      Iti multumesc de mesaj si sper sa ne mai auzim!

    • Oana, da! Au fost buni, mai ales cu varza si mustar. Cu siguranta pot fi imbunatatiti, voi lucra la asta, sper ca si cei care ii incearca sa imi mai dea feedback :)

  3. Buna Andie,
    Am facut astăzi preparatul propus de tine. Oul l-am înlocuit cu fulgi de ovăz măcinați. Am modelat in mâini, având mâinile umezite cu apa rece si am fiert in sita pe abur fără sa înfășor in altceva.
    Si am mai facut niste mici modificări:
    – am copt pe un grătar de ochi de aragaz;
    – am pus produsul cald obținut intr-un sos facut din usturoi pisat, o lingura sos de soia, putina zeama de lămâie, o lingura ulei de măsline, apa, sare.
    La final am avut plăcerea unei mese multumitoare.
    Cred ca ar fi ieșit o textura mai putin densa dacă aveam verdeața, leurda, ceapa, usturoi sau orice alte frunzisoare.
    Noi consumam cam 90 la suta hrana fără produse animale, de mult timp. Ne-am obișnuit sa acceptam gusturi noi pentru mâncare si sa nu comparam cu preparatele din carne.
    Mulțumesc pentru idei, sa ai o primăvara frumoasa!
    Alexandrina

    • Alexandrina, multumesc mult de feedback, foarte util! Initial am vrut si eu sa coc in sita fara sa infasor in ceva, dar mi-a fost teama sa nu se lipeasca. Tu ai avut problema asta? Treaba cu verdeturile si eu am observat-o, chiar am scris in articol ca regret ca nu am pus o legatura de marar. Mi se pare geniala ideea cu marinada de dupa (usturoi + sos soia = love!), sa stii ca voi incerca si eu sa fac asa sa vedem cum iese, sunt convinsa ca poate fi perfectionat si mai tare!

      • Scuze pentru intârziere. S-au lipit putin, i-am desprins ușor cu o paleta. Sunt minunate ideile pe care ni le furnizezi. Felicitări, spor la treaba!
        Sărbători cu bine, cu sănătate, cu fericire!

  4. Foarte buna ideea de veggiewurst, sigur voi incerca si eu, mai ales ca sunt singura vegetariana din familie, fiind inconjurata de multi carnivori, asa ca voi testa produsul finit pe ei :) Cum au zis si altii, imi place foarte mult reteta pentru ca are ingrediente simple, comune, iar rezultatul este unul iesit din comun. Voi reveni cu feedback despre rezultatule experimentului :)

    • Ami, neaparat sa pui verdeata multa in el, ca are nevoie :) Te pup si chiar astept cu interes, sunt curioasa cum iti iese si ce parere ai. Eu chiar cred ca poate fi imbunatatit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.