Salata de fasole verde crocanta cu salsa verde aromata

1

Observati folosirea repetitiva si enervanta a cuvantului “verde,” care incearca si nu reuseste sa spele toate pacatele excesului culinar din decembrie. Puteam sa o dau chiar si mai bine, si sa denumesc aceasta salata “doi fasoli,” pentru a-mi ilustra frustrarea cu privire la lipsa unui plural adevarat al fasolei in limba romana, dar ce bine ca m-am abtinut, mai ales ca reteta nici nu contine doua tipuri de fasole.

Practic, e toata verde si foarte parfumata, pentru ca atunci cand mancati din ea sa simtiti cum va cuprinde cu adevarat superioritatea stilului de viata sanatos pe care vi l-ati impus intre 1 si 2 ianuarie 2019. Indraznesc sa merg chiar si mai departe si sa va sugerez sa puneti un bookmark la salsa verde folosita in aceasta reteta, care este ceva de nedescris, neaparat de repetat si utilizat si in alte contexte. Toti testerii acestei salate, obsinuiti sa manance fasolea verde fiarta pana la dezintegrare, pe langa comentariile absolut negative legate de cat de nefacuta e, au remarcat fabulososenia vinegretei. Recomand!

Iubitorii de coriandru (niste fiinte pe care eu sincer sincer nu le inteleg) pot substitui patrunjelul cu numita iarba de plosnite, precum in reteta originala. Evident ca nu mi-a venit mie ideea acestei minunatii, am adaptat-o direct din noua carte a lui Ottolenghi, Simple, pe care planuiesc sa o gatesc aproape integral, ca in filmul ala cu Julia Child & copycat. Sunt mare fan Ottolenghi, for obvious reasons (Middle Eastern vegetarian food?), dar cu cartea asta cred ca si-a atins apogeul iar pe mine m-a dat cu rotile in sus definitiv. Vom mai discuta pe tema. Si acum, fasolea.

Metoda

  1. Curatati aproximativ 600 g fasole verde de capetele naspa. Puneti o oala cu apa la fiert. Asezonati asa cum am invatat eu in Salt, fat, acid, heat, adica pana cand apa are gust de mare (pentru ca, in caz ca erati la fel de ignoranti ca mine, sarea in plus face ca fasolea verde sa isi retina culoarea la fiert through some crazy chemical reaction!). Cand clocoteste, aruncati fasolea insuntru, fierbeti 8 minute apoi sub jet de apa rece sa oprim fierberea, pac pac, hop in bolul de salata. Fasolea va fi fiarta dar crocanta, ceea ce va genera nemultumirea intregii generatii de romani trecuti de 40 ani. Traiti cu asta si mergeti mai departe.
  2. Aceeasi operatie si pentru 1 cana mare de mazare, doar ca fierbeti 2 minute.
  3. Separat, in bolul mic al unui chopper, pregatim salsa verde formata dintr-o legatura mai firava de patrunjel, un pumn de frunze de menta, 2 catei de usturoi, coaja si zeama de la 1 lime, sare, piper, 60ml ulei bun de masline. Vrum vrum pana la lichefierea totala.
  4. Amestecati fasole + salsa si va bucurati.

Puteti sa dati pe deasupra si cu niste frunze proaspete de patrunjel, your eyes will love it. E incredibil de parfumata si merge foarte bine de una singura sau ca garnitura la un fel principal mai mult sau mai putin vegetarian, dupa familie, dupa posibilitati.

Nu glumeam cand am zis verde.

Love and green beans!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.