Retrospectiva lui 2022

6

Pentru mine 2022 nu a fost un an deloc rău. Și nu pentru că am realizat lucruri mărețe, ci pur și simplu pentru că mi-am urmărit obiectivele cu persistență și încăpățânare. Sunt foarte mândră că am reușit să consolidez ce am început în feburarie 2021.

Ce a mers bine

 • am mers constant la sală, frig, ploaie, soare, vânt, boli, dureri: și ce bine mi-a prins asta! Am devenit mai puternică și am reușit să reduc și mai mult înțepeneala și durerile de spate. Au început să apară mușchi, dar mai avem de lucrat la acest capitol.
 • am consolidat modul meu sănătos și echilibrat de a mânca, majoritar fără carbohidrați simpli. Nu-mi vine să cred că sunt aproape doi ani de când mănânc așa! M-am obișnuit să îmi fie bine constant, să am mereu energie, să nu mai am dureri, fluctuații hormonale, PMS, eczeme, alergii etc. Am observat și că iarna asta nu am mai răcit deloc, deși ai mei au avut multiple episoade de gripă agresivă: coincidență?
 • micul dejun a devenit în sfârșit rege, așa cum ar fi trebuit să fie încă de la început.
 • mi-am menținut greutatea corporală: de la 72 kg în februarie 2021 la 61 kg constant în 2022. Mă simt bine așa ușoară și spatele meu îmi mulțumește.
 • am început și consolidat o rutină zilnică de stretching pentru spate, ceea ce mi-a îmbunătățit considerabil mobilitatea (pierdută, pentru că în tinerețe eram în super formă). În 2023 vreau să o duc mai departe, să devină o a doua natură.
 • am început și menținut newsletterul, lucru care pentru mine e o adevărată provocare. Cu job full time foarte solicitant, copil mic și o gospodărie de ținut, ăsta nu e lucru ușor, după cum știu toate mamele din toată lumea. Sunt fericită că e citit, iubit și că încet-încet începe să își găsească vocea. Pentru 2023 îmi doresc mai puține probleme tehnice, mai ales pentru utilizatorii de yahoo.
 • deși am avut și momente mai puțin glorioase, rutina de îngrijire a pielii s-a stabilizat. Mi-am adăugat câteva ajutoare suuuper importante și pe 2023 vom vedea și machiaj lejer, natural și ultra ușor. Țineți-mi pumnii!
 • personal style. Doamne cât am lucrat la asta. Câte ore și zile pierdute pe Pinterest în căutarea stilului pe care nu l-am avut niciodată! Dar am decis eu că la 40 ani e momentul să am unul, așa că în 2022 l-am definit, construit, iar în 2023 cred că se va vedea în sfârșit în acțiune. Țineți aproape și, mai ales, spuneți-mi dacă ăsta e un subiect despre care ați vrea să scriu mai mult.

Ce pot îmbunătăți

Sunt și lucruri care nu au mers ideal în 2022 și la care voi lucra în noul an:

 • rutina de somn. Încerc să prind 8 ore pe noapte, cu mers la culcare devreme, dar asta se întâmplă rar. Mi-am pus alarme pe telefon, remindere, dar tot nu reușesc să mă țin, pentru că seara e momentul când sunt liniștită și pot face treaba pe care nu reușesc să o fac ziua. Sau când îmi relaxez creierii în fața unui serial imbecil. Am citit un articol despre asta, și se pare ca e o dramă răspândită între părinți, care simt că ăla e acel „me time” de care au atâta nevoie pentru a rămâne normali la cap. Așa că somnul cu adevărat bun rămâne și anul ăsta pe lista mea de obiective, și va rămâne până voi reuși să îl implementez.
 • am început să lucrez la Ceva verde cartea și am avut un progres bun, dar lent. Nu am reușit să termin până la sfârșitul lui 2022, așa că am hotărât că cel mai înțelept e să nu îmi pun termene-limită, pentru a nu bloca creativitatea prin presiune. Mai bine mai târziu decât niciodată. Totuși, aș vrea să o termin până la finalul lui 2023.
 • prezența pe blog, mai multe rețete. Cumva, simt că aici lucrurile sunt puțin în afara controlului meu, din cauza lipsei de timp. Dar partea bună e că intenția e setată și că, de fiecare dată când voi avea ocazia, voi profita de ea pentru a aduce mai multă valoare. Încet, no pressure, keep the fun going.

Rezoluții? Nu mulțumesc.

Știu că ianuarie e momentul rezoluțiilor, dar eu nu servesc. Rezoluțiile îmi par mai mult niște promisiuni deșarte de schimbare făcute în momente rare de reflecție internă. În loc, eu îmi fac o listă cu obiective pe care să le ating la modul cel mai concret. Tratez fiecare obiectiv ca pe un mic proiect: definesc ținta la care doresc să ajung, schițez câteva moduri de acțiune practice și REALISTE, definesc un timeline, fac evaluări periodice și ajustez pe parcurs. Rata mea de succes este destul de mare, spre 90%, dar asta cred că se datorează câtorva obiceiuri bune:

 • obiectivele apar pe listă ca urmare a unor dorințe foarte profunde ale ființei mele, pe care le afirm foarte clar sub formă de intenții. Știi senzația aia că explodezi dacă nu faci ceva ACUM? Că nu mai suporți status quo-ul, că ceva trebuie să se schimbe? Ăla e punctul de succes, care ar putea fi comparat cu atingerea limitei de jos, dar nu e neapărat necesar să fii acolo. Dacă dorința vine doar din minte, e greu să fie susținută când apar momentele critice.
 • aleg obiective realizabile. Nu îmi pun pe listă să mă apuc de kickboxing dacă eu abia mă mișc, pun mai degrabă ceva mai realist, precum să fac mișcare zilnic. Nu îmi pun pe listă să mă apuc de golf dacă eu poate nu am bani pentru a susține acest hobby pe termen lung. Nu îmi pun pe listă să slăbesc dacă eu sunt cu un copil mic în cârcă, nu dorm și nu reușesc să mânânc echilibrat. Încep cu ceva mai mic, gen #cevaverde la fiecare masă. Și așa mai departe, dar ați prins ideea. Obiective mai mici, până ajungem la cele mari. Ceva ce simțim că suntem în stare să ducem.
 • sunt foarte, foarte răbdătoare și rezilientă atunci când îmi doresc ceva. Mi s-a spus că e una din calitățile mele, dar eu cred că e ceva ce se poate cultiva. Experiența mea de viață îmi arată că putem emula orice calitate pe care ne-o dorim până ne devine caracteristică și o manifestăm instinctiv. Fake it till you make it, cum zic englezii.
 • pornesc mereu la drum cu ideea că pot face orice, pot învăța orice mă pasionează. Da, e nevoie de timp, dar investiția în noi înșine e cea mai bună pe care o putem face. Singurele limite pe care le avem sunt ale propriei minți.
 • reanalizez constant obiectivele: dacă la jumătatea anului deja am rutine solide sau am atins câteva din ele, îmi dă un impuls fantastic să continui. Dacă nu le-am atins, evaluez motivele și constat că ori poate nu am ales bine, ori poate mai am nevoie de timp să fiu acolo. NICIODATĂ nu consider că am eșuat, ci doar că mai am nevoie de timp. Nu a fost momentul încă. Nu e loc de voci negative aici. Uneori îmi ia 2-3 ani să reușesc să implementez un obicei și ghici ce? E fabulos când îmi recitesc listele de acum câțiva ani și văd că am bifat tot!

Așa că, dacă e să trag linie, spun din nou cu tărie că 2022 a fost un an minunat: simplu și bun, cu sănătate și normalitate. Și-mi dau seama de asta pentru că, în 2023, obiectivele mele s-au împuținat :) Nu vreau să dau spoilere, dar mă tot bate un gând…

An unobserved life

Mi-a rămas în cap sintagma asta spusă de o bloggeriță care a decis să își închieie prezența în social media. În epoca asta în care toată lumea face oversharing, în care pe toate rețelele sociale toată lumea vrea să devină influencer, în care copiii sunt expuși din stadiul de embrion, în care fiecare salată și avo toast sunt online, stau și mă întreb dacă nu cumva o viață în afara privirii publice nu devine cumva un lux. O aspirație. Nu toate viețile trebuie să fie afișate. Nu toate experiențele împărtășite. Poate că trebuie să trăim mai mult, doar noi cu noi, intim și adevărat. Simt asta de ceva timp, de când m-am retras de pe Facebook, și cred că – înceeet și ușor – blogul și newsletterul vor rămâne poate și pentru mine puținele canale de comunicare cu voi. O nouă normalitate, nu neapărat pentru cei mulți, ci pentru cei interesați. Cum sună?

2023, hai să vedem ce ne așteaptă!

Love and new beginnings!

6 COMMENTS

 1. Rezonez 100% cu an unobserved life. In 2018, cand s-a imbolnavit mama, m-am retras de pe FB fiindca nu mai aveam chef de nimic. Intram cand si cand si dadeam numai peste vesti triste, negativitate , lucruri care ma incarcau de o energie negativa si care ma iritau efectiv. Asa ca am spus stop si ma simt atat de bine. Instagram simt ca e un pic diferit. Mi-am “favorizat” persoanele de la care chiar am de invatat ceva, intru o data pe zi si vad daca au postat ceva si that’s it.
  Multumesc inca o data, Andie, pt un articol minunat. Savurez tot ce scrii si incerc/vreau sa urmez cat mai multe fiindca baza principiilor e la fel dar nu sunt o persoana ambitioasa sa ma tin de ele.
  Un An Nou cu sanatate si cat mai multe reusite! Te imbratisez!

  • In primul rand Diana imi pare rau pentru mama ta, sper ca sunteti bine acum… sa stii ca si eu ma simt mult mai bine de cand m-am retras de pe FB, e mai putin zgomotos, chiar daca si aici s-au degradat lucrurile cu trecerea spre video. Nu zi ca nu esti ambitioasa. Eu nu cred asta. Cred pur si simplu ca ai nevoie de putin context, de o alta motivatie, de un alt mod de organizare. Si nu uita – orice calitate se poate cultiva! Te imbratisez si eu!

 2. Un 2023 cat mai bun,cu sănătate și tot ce e fain! Mulțumesc pentru tot ce scrii aici, apreciez foarte mult evoluția ta constanta și mă inspiri. Pentru mine 2022 a fost un an bun,cea mai mare realizare e că mă țin de rutina de Pilates și că nu mă mai doare spatele. Pentru 2023 și eu am pe lista să explorez definirea stilului așa că abia aștept ce ne vei împărtăși. Weekend minunat!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version