Portokalopita: prajitura greceasca cu iaurt si portocale

16

Una din cele mai frumoase amintiri din Grecia e prajitura asta: portokalopita. Ne trezeam in fiecare dimineata si ne duceam la patiseria din coltul blocului unde iubi isi lua un latte iar eu, invariabil, portokalopita. De cand am vazut-o in vitrina am stiut ca o sa fie de bine: era galbena, zemoasa si, in mintea mea, plina de aroma proaspata de portocale. Bineinteles ca am avut dreptate, a fost dragoste la prima degustare, yada yada yada, si iata-ne astazi aici in fata ei, caci nu m-am putut abtine sa nu incerc sa o fac si acasa, chiar si in lipsa ingredientelor autentice. Bai cum a iesit.

portokalopita-1


Portokalopita

Ingrediente pentru blat

  • 200 g iaurt grecesc
  • 300 ml ulei de floarea soarelui
  • 300 g zahar
  • 300 ml suc de portocale (sucul de la 2 portocale mari)
  • coaja uneia dintre portocale
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 400 g foi placinta (1 pachet)

Ingrediente pentru sirop

  • 400 ml apa
  • 200 g zahar
  • coaja unei portocale

Metoda

  1. Preincalzim cuptorul la 180 C. Desfacem pachetul de foi de placinta si le faramam marunt de tot cu mainile. Lasam pe blat sa se usuce pana pregatim si restul ingredientelor.
  2. Turnam toate ingredientele pentru sirop intr-o craticioara cu fundul gros si fierbem la foc mediu aprox. 10 minute, sau pana se formeaza un sirop mai consistent. Stingem focul si lasam la racit.
  3. Adaugam restul ingredientelor pentru blat (mai putin foile de placinta) in bolul mixerului de masa (sau intr-un bol mare, caz in care amestecam vartos cu un tel sau mixer) si mixam pana formam o compozitie omogena si aerata.
  4. Adaugam foile de placinta maruntite foarte bine si incorporam bine cu o spatula.
  5. Turnam compozitia intr-o tava de 20x30cm teflonata, emailata sau tapetata cu hartie de copt si coacem aproximativ 45 min, sau pana ne iese testul cu scobitoarea.
  6. Scoatem prajitura calda din cuptor si turnam uniform peste ea siropul rece. Ideal este sa o lasam sa se raceasca sau chiar sa stea peste noapte la frigider.

portokalopita-3

Este adevarat ca e PLINA de zahar, dar la fel de adevarat e ca nu trebuie sa mancati bucati foarte mari, asa cum fac eu. Este ATAT de aromata si imbietoare incat pur si simplu nu-mi pasa, cand simt siropul ala parfumat cum imi invadeaza papilele viata capata un alt sens :) Va las in compania acestei prajituri-spectacol care mie mi se pare fix-pe-fix iarna, adica exact ce trebuie sa ne ridice moralul cand e frig afara.

Love and portokalopita!

16 COMMENTS

  1. Am diabet 2, cum as putea obtine intreaga savoare a acestei prajituri fara pic de zahar? (de inlocuitori chimici nici nu vreau sa aud) Multumesc.

    • Costin, imi pare rau sa aud ca trebuie sa te lupti cu aceasta boala. Din pacate nu iti pot da un raspuns ferm, pentru ca nu am gatit pana acum pentru persoane cu diabet. Presupun ca poti inlocui zaharul cu indulcitori adecvati si permisi in boala ta, insa mare atentie! Nu inlocui niciodata cantitatea de zahar cu o cantitate egala de indulcitor, pentru ca nu va iesi bine. De obicei producatorii spun pe ambalaj in ce doze sa fie folosite, incearca sa respecti indicatiile lor. Insa daca nu vrei sa folosesti indulcitorii din comert, atunci nu stiu ce sa iti spun. Tu ce folosesti de obicei in loc de indulcitor, fara chimicale?

    • Buna, daca vrei sa fii sigur ca nu se strecoara porcarii in ele, cel mai bine e sa iti faci in casa aceste foi de placinta. Cele pe care le-am luat eu (Bella) nu contin margarina.

  2. Am primit somatie sa prestez porokalopita si pe mine ma ia cu tremurat cand vad cat zahar si cat ulei contine. Decisions, decisions, decisions… :)))

  3. Seara buna, as vrea sa spun ca am încercat dar altfel decât ati scris.,. Am pus zahăr brun cristal.. A ieșit total aiurea pt ca uleiul nu a absorbit zaharul cristal… Dar la gust era sublim, chiar daca era uleios…
    Întrebare: ati folosit zahăr pudra, iar bicarbonatul l-ati pus stins? Va mulțumesc…

    • Buna Carmenutza, sa stii ca nu esti singura care a incercat dar cu reteta schimbata si a dat gres. O alta cititoare a incercat cu miere in loc de zahar si tot rateu a fost. Din pacate cred ca aceasta e genul de reteta care nu suporta foarte bine modificarile, cel putin nu daca nu se modifica si restul ingredientelor. Eu am folosit zahar alb fin, nu pudra, iar bicarbonatul l-am pus normal insa cand a dat de sucul de portocala a facut ceva bulbuci prin bol :) Ma bucur mult ca macar la gust a fost sublima :) Te imbratisez!

  4. Din întâmplare am aflat de aceasta prajitura si tot căutând la variante de retete pe net cel mai mult mi-a placut aceasta pentru ca e simpla, pare super usor de facut si nu are o multime de ingrediente si nici oua :) nu am nimic cu ouale insa imi plac genul de prăjituri fara ou. Plus ca prăjitura ta, dupa felul cum arata in poza, miroase bine :)

    La partea cu blatul, ca sa ma mustre consiinta cand o voi mânca, am luat foi de placinta dulci de la Bella necongelate iar zaharul l-am redus din 300de grame la 100gr. Siropul l-am respectat. Acum astept sa se raceasca si sa vad cat de tare.voi simti ca m-am jucat cu cantitățile se zahar.

    Oricum miroase extraordinar in casa :) revin cu pareri si impresii.

  5. După mine, si gusturile noastre, e suficienta cantitatea de zahar (100gr) pe care am pus-o la blat. Insa cred ca e foarte important ca si foile sa.fie dulci. Altfel cred ca 200gr de zahar merg foarte bine. Si apoi..daca ai musafiri si vrei sa ii indulcesti rapid si usor, eu zic ca trebuie 300gr ca sa poti sa tai cu usurinta portii mai mici :)

    Foarte buna!

    • Cristina, ma bucur mult ca ti-a placut! Multumesc si pentru feedback, o sa incerc si eu sa reduc cantitatea de zahar… daca o mai fac avand in vedere cat e de calorica! Te pup!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.